konya bozkır yolören köyü

Yolören Köyü (Fart)

Bozkır ilçemize 4 km uzaklıkta ve Bozkırın kuzeyinde yeşil bir vadi içinde yeralan köyün adı daha önce Fart iken İçişleri Bakanlığının zaman zaman yaptığı isim değişikliği ile 1968 li yıllarda Yolören olmuştur. “Fart” sözcüğü Farsçada “dört yol ağzı”, “dört yolun birleştiği yer” anlamına gelmektedir. Bakanlığın yaptığı değişiklik ile aşağı yukarı aynı anlama gelen Yolören olmuştur.

Yoloren Köyü, antik dönemde merkezi Ulupınar Köyü yakınlarında bulunan İsaura başkentine yani İsauria devletine bağlıdır. Çünkü İsauria Devleti o zamanlar Mut, Ermenek, Gürnar, Hadim, Bozkır, Akseki, Gündoğmuş ilçelerini kapsamaktadır. Bu devletin başkenti de bugün halk arasında “Zengibar Kale” olarak bilinen İsaura Kentidir. İ.Ö. 4. yüzyılda ve daha sonraki dönemlerde Yolören Köyü civarında antik yerleşme yerleri mevcuttur. Köyün karşısında bulunan “Pınar Ayağı” yöresinde yazılı ve figürlü mezar taşları bulunmaktadır. Ayrıca köyün mezarlığı içinde pek çok antik malzeme vardır. Hatta mezarlık içinde sütun başlıkları hala yerinde duran bir kilise bulunmaktadır. Bu arada Zengibar Kaleden yani İsaura başkentinde Akdenize ulaşan çok önemli 4-5 antik yol vardır. Bu yollardan en önemlisi Ulupınar-Yarık Pınar Göğsün (Fart Yaylası) Fart Köyü-Karacaardıç-Sazlı-Bağyurdu ve Yalıhüyükten Antalyaya giden eski yoldur. Bu yol bugün Yolören köylülerince “Ulu Yol” olarak bilinmekte ve hala kullanılmaktadır. Ulu sözcüğü büyük anlamına gelmektedir.Antik yerleşmeler genellikle antik yolların geçtiği yerlere kurulmuştur.

Aygır Gediğinden çıkan Çarşamba Çayı da Yolören köyünün içinden geçmektedir. İsauria Devleti sınırları içinde 10 büyük şehir bulunmaktadır. Bunların biriside Bozkır ilçesidir. Bozkırın ilk adı İsaura Vetus (eski İsaura) daha sonraları “Leontopolis” (Aslan Şehri) olmuştur. 1400lü yılların başında Yalıhüyük civarında bulunan “Bidana” çiftliğinin sahibi Bozkır Bey, atına binerek Leontopolise gelmiş ve “Bundan böyle buranın adı Bozkır olacak.” demiştir. Böylece Bozkır Beyin adından Bozkır ilçesi adını yaşatmaya devam etmektedir.

Gerek Bozkıra gerekse Ulupınara çok yakın olan Yolören Köyü ve civarı antik dönemde önemli bir yerleşim yeridir. Türklerin Anadoluya gelişlerinden sonra yerleşim yerleri çoğalmış ve Anadolu hızla Türkleşmeye başlamıştır. 1300lü yıllarda Bozkır ve civarına Horasan Erleri gelmiş, yörede yaşayan eski insanları Türklüğe ve Müslümanlığa davet etmiştir. Bozkıra gelen Tük alimleri ve aşiretleri gruplara ayrılmış ve Yolören; Karacaardıç, Avdan, Üçpınar ve bazı köylere yerleşerek bölge insanlarına yol gösterici olmuşlardır. Zaman içinde bu bölgelerde yaşayan insanlar birbirlerinden kız alışverişi yapmışlar akraba olmuşlardır. Böylece Türkleşme hareketi başarıya ulaşmıştır. Yolören Köyünden Hasan Ağa isimli bir zad 1920li yıllarda İstanbula gelmiş ve barut mühendisliği yapmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun son, Türkiye Cumhuriyetinin ilk barut mühendisi Yolören Köyünden Hasan Ağadır. 1936lı yıllarda İstanbulda ölmüştür.

Köyde 1950li yıllardan sonra okuma-yazma oranı hızla artmıştır.

1951 yılına kadar Bozkır-Konya kara yolu Yolören Köyünün yakınından geçmekte idi. Bu yol bugün özellikle Pınarcık köyünden sonra iptal edilmiştir.

Çarşamba Çayının köyün içinden geçişi, köy halkını meyvecılık ve sebzeciliğe itmiştir. Bozkır ilçesi ve köylerinin sebze ihtiyacının çoğunluğunu Yolören Köyü karşılamaktadır. Ancak Çarşamba Çayının yaz aylarında kuruması sonucu bahçecilik ve sebzecilik de yavaş yavaş tükenmektedir.

Son yıllarda ülkemizin düştüğü ekonomik zorluklardan dolayı özellikle gençler köyden ayrılarak Konya, İstanbul ve diğer illere göç etmişlerdir. Bu nedenle de köyün nüfusu her geçen yıl azalmaktadır.

Yrd.Doc.Dr. Mustafa YILMAZ
Bozkır Meslek Yüksekokul Müdürü

Category:
Tour Agency