Akcakale Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

Akcakale Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Resmi Facebook Sayfası

Köyün Tarihçesi
Köyün adı hemen yanındaki Akçakale (Alparslan Adası) adasındaki kaleden gelmektedir. Anadolu'nun birçok yerinde kalelere "Akçakale" ismi verildiği bilinmektedir. Bu kalenin yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, Urartu döneminde yoğun olarak kullanıldığı ve Orta Çağ'da da yoğun iskân gördüğü anlaşılmıştır.
Bölge, MÖ 3. yüzyılda Urartulara (Gürcülere) ev sahipliği yapmış, daha sonra İskit, Pers, Helen, Roma, Bizans İmparatorluklarına ev sahipliği yapmıştır. 1048Pasinler Muharebesi, 1071 Malazgirt Savaşı ile bölge, kalıcı Türk egemenliğine geçirilmiştir.
Akçakale'yi, Büyük Selçuklu İmparatoru Alparslan feth etmiştir. Bu dönemde de birçok yere "Akçakale" ismi vermiştir. Adaya kurulu olan şehir, zor feth edilmiş ve o dönemde panikten birçok Ermeni, değerli eşyalarının bir çoğunu adanın içinde bulunduğu Çıldır Gölü'ne atmış; bir kısmını da adaya gömmüştür.
Köy, bugünkü konumu 19. yüzyılda adanın karşısına yerleşen Karapapak Boyu'na mensup Türkler sayesinde almıştır. [Ulaş Kılıç - MSGSÜ Tarih Bölümü]
Kültür
Karapapak Türkleri gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
İklim ve Coğrafya
Köy, sert karasal iklimin etkisi altındadır. Yılın büyük bölümü yağışlı ve karlı geçer. Yazlar serin ve ılık, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Köy, Çıldır Gölü'nün yakınında bulunduğu için, diğer bölgelere göre daha fazla nemlidir. 7 km uzağında ve 850 metre yükseğinde bulunan Akçakale Yaylası, yazları Çıldır Gölü'nden yükselen nemli havanın, yüksek kesimlerde yoğunlaşarak 'yağış'a dönüşmesinden dolayı, yılın büyük bölümünü 'serin ve yağışlı' geçirir. Bitki örtüsü bakımından Ardahan ilinin en zengin köyüdür. Bu nedenle yaz aylarında arıcılık faliyetleri, yoğun olarak gözlemlenir. Akçakale Köyü, Çıldır ilçesine 18 km, Ardahan iline ise 72 km uzaklıkta bulunmaktadır.
18. yüzyıllarda yoğunlaşan Osmanlı - Rus savaşlarında Ruslar, bölgedeki ormanların çoğunu ateşe vermişlerdir. Ateşe verilen bu ormanlara bölge halkı müdahale edememiş, yağan yağmurlar ile sönmüştür. Yok olan ormanların çoğu, kendisini - bölgenin nem bakımından fakir olması sebebi ile - yenileyememiştir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2014

2000
259
1997
248

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bunun yanı sıra Çıldır Gölü'nden avlanan su ürünleri, bölge ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır. 1980 yılında Ümit Kılıç öncülüğünde kurulan S.S Çıldır Su Ürünleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin merkezi Akçakale Köyü'dür. Bu Kooperatifin yaklaşık olarak 30 ortağı bulunmakla birlikte, her yıl ihale usulu ile avladığı su ürünlerini pazarlamaktadır.
S.S Çıldır Su Ürünleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin yanı sıra Ensar Sarıçayır öncülüğünde kurulan Akçakale Köyü Hayvancılık Kooperati'nin de 2011 yılı sonlarında faliyete geçirilmesi planlanmaktadır. Yeni kurulan bu Kooperatifin de 30 üyesi bulunumakla birlikte, bu üyelerin çoğunu 'Sarıçayır Ailesi' oluşturuyor.
Muhtarlık
1994-2004 yılları arası muhtarlık yapan Ümit Kılıç, Akçakale Köyü'ne 18 km uzaklıktaki Gürcistan sınırından su hattı yaptırmış, köy yollarını asfaltlatmış, Çıldır Gölü başta olmak üzere birçok yeri ağaçlandırmış ve Akçakale Köyü'nün altyapısına zemin hazırlamıştır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Memli Cimşit
1999 - Ümit Kılıç
1994 - Ümit Kılıç
Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfaltolup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

KAYNAKÇA : http://tr.wikipedia.org/wiki/Ak%C3%A7akale,_%C3%87%C4%B1ld%C4%B1r

Category:
Public & Government Service