ARABANE

KARALAR BELDESİ

ARABANE
25 Eylül 2011 Pazar, 01:04 tarihinde Ismail Kazan tarafından eklendi
KARALAR BELDESİ
Karalar Beldesinin Kürtçe İsmi Arabane dır. İsim Türkçe olarak Karalar yazıldı.Karalar Köyü belde olmadan önce bir orman köyüydü. Köyün etrafındaki meşe fidanları, köyü adeta kuşatmışlardı. Bu durumundan dolayı halk arasında çiyaye Arabane çok söylenirdi. Karalar Köyü; Midyat, İdil ilçelerine kışın yakacak için, bol bol meşe odunları deposu konumundaydı. Kış için yakacakların en büyük kısmı buradan temin edilirdi.
Rivayete göre, Cumhuriyet tarihinden öncesi yıllarda, Süryani vatandaşlar Karalar köyünde yaşarlarmış. Karalar köyünde 1960 yıllına kadar 10 Süryani ailenin kaldığı söylenir.Zamanla Süryani aileler köyden göçmüşler. Bu tarihten sonra Köye tamamen Müslüman Nüfus hakim olmuş.
Karalar köyünde, ilçe merkezi dahil, ilçeye bağlı başka bir köyde Kamyonet yokken,1974 yıllında iki Tamis marka kamyon köyde bulunuyordu. Bu iki kamyon bölgenin eli ayağıydı. Günde en az yirmi insan ihtiyacını gidermek için sırada beklerdi. Kamyon sırası günlere sarkardı. Günlerce kamyon sırasında beklenirdi.
Toplumsal gelişim adına; Köylerde kamyonet yokken, Köyde kamyonet bulunduğuna göre, kamyonet köyde daha sonra ki gelişimlerin aynı zamanda iyi haberlerin müjdelercisi oluyordu. Bu tahmin, 1994 yıllında bir kez daha gün yüzüne çıkıyordu. İlk kamyoneti karalar köylüler alırken, yıllar sonra aynı insanlar köyü belde yapıyordu. Karalar beldesinde sadece bu ilkler değil, bir çok ilkler daha imza atacak yarınlar vardı.
Karalar Köyü, 27.03.1994 de Belde oldu. Bu tarihten sonra bütün yaşamı yavaş yavaş değişmeye başladı. Nüfusu iki bini Köy Köylülüğü bırakıp Belde oluyordu. Sosyal yaşamı değişiyordu. Sırtındaki yük ağırlaşıyor, sorumluluk artıyordu. Bu sorumluğun arifesinde, aynı zamanda beldeyi güzel yarınlar bekliyordu.
Karalar Beldesinin Coğrafi Konumu,Ekonomisi,Sosyal Yaşamı,Eğitimi,Ulaşımı nasıldı onları öğrenelim.
Karalar Beldesinin coğrafi konumu ; Karalar Beldesinin, İdil ilçe merkezine olan uzaklığı 25 kilometre. Midyat’a olan uzaklığı 35 kilometre. Karalar Beldesi, İdil ile Midyat ilçeleri arasında karayolunun kuzeyindedir. Karalar Beldesinin, Doğusunda Uçarlı Köyü, Batısında Sare Köyü, Kuzey Batısında Haberli Köyü, Kuzey Doğusunda Akkoyunlu ve Öğündük Köyü, Güney Doğusunda Oyalı Köyü Bulunur. Karalar Beldesi İdile Uzaklığı 25 Kilometre, Midyata Uzaklığı 35 kilometre, idil-Midyat uzaklığı 60 kilometrdir. İdil Midyat karayolunun kenarında kurulmuş. Karayolunun sağına ve soluna dağılmış yerleşim birimleri var. İdil Midyat karayolunda ayrılan, ikinci karayoluyla, Karalar Beldesi Oyalı Köyü üzerinde ipek yoluna bağlanıyor. İdil, Midyat, Oyalı-İpekyolu bağlantılı karayolu konumuyla, Belde üç yol ağzına düşüyor. Karalar beldesinin etrafı dört tepeden oluşuyor. Bu tepenin ortası düz bir ovadır. Karalar Beldesi Kuzey tarafına düşen tepenin üzerine kurulmuş. Doğu tarafındaki tepe yeni yerleşime açılmış. Güneydeki tepede, Karalar Beldesi mezarlığı, Güney batıdaki tepede bir küme ev bulunuyor.Tepelerin ortasındaki düz alana yeni evler yapılıyor. Belde bu alana taşınıyor. Belde yerleşim yönünde bu alanda büyüyor.
Karalar Beldesine bağlı kuzey batısında Derik, Güneyinde Hılbız(Kurtuluş Köyüne Bağlı), Güney batısında doran(Sare Köyüne Bağlı) yakın mezralar bulunuyor.
Tarihi
Karalar beldesinin tarihi, Türkiye Cumhuriyetin kuruluş tarihin öncesine dayanır. Cumhuriyetin kurulmasından önce Karalar beldesinin Nüfusu tamamı Hıristiyan’dı. Belde de 25 Kilise bulunuyordu.Bugün bu kiliselerin yerinde hiçbir eser yok. 1960 yıllarına kadar Hıristiyan aileler Köyde ikamet ediyordu. Bu tarihiden sonra köyde Hıristiyan aileler kalmadı göç etiler. Karalar Beldesi , 1994 tarihine kadar,idil ilçesine bağlı bir köydü. Nüfusu 2000 bin altındaydı. 27.03.1994 tarihinde Karalar Köyün nüfusu 2000 aştığı yapılan nufüs sayımıyla belli oldu. Belde için yapılan başvuru yasal olarak kabul gördü. İdil ilçesinin ilk beldesi Karalar Beldesi oldu.
Kurtuluş,Sare Köylerine bağlı mezralar, Karalar beldesinin sınır mezralarıdır. Karalar Beldesine Üçer Kilometre Uzağında bulunan Hılbıs,Derik,Doran mezraları eski yerleşim yerleridir. Başka Köylere bağlı olan bu üç mezrada bugün hiç kimse yaşamamaktadır. İki mezrada iki yüzün üzerinde mağara bulunuyor. Bu Mağaralarda asırlar önce insanlar yaşarmış. O günlere ait izler bulmak mümkün.
Nüfusu
Karalar Beldesinin nüfusu 5200 dır. Temel ve Şamil beldenin iki Muhtarlığı bulunuyor.
Karalar Beldesinde bulunan Kurumlar
Karalar Belediye Binası, Sağlık Ocağı, Merkez Cami, Üçyol Cami, Karalar İlköğretim okullu. Telefon hattı 1991, Elektrik hattı 1983 de çekilmiş.
Karalar Sağlık Ocağında; Bir Doktor, İki Hemşire görev yapıyor. Karalar İlköğretim okulunda .. Öğretmen, Merkez Cami, Üçyol Camide birer imam görev yapıyor. Karalar Beldesinde; Bir Belde Başkanı, sekiz Memur, dört işçi toplam on üç kişi görev yapıyor.
Ulaşım
Karalar beldesi halkı, kendilerine yakın Köylerin insanlarından önce ulaşım araçlarıyla tanıştılar. Ulaşımda öncü oldular. Karalar Beldesi halkı1975 yıllında iki adet Tamis marka Araba alarak bölge insanına ulaşım hizmetinde katkı sağladılar. Bu iki adet araba bölge insanına hem yolcu taşımacılığında, hem yük taşımacılığında hizmette büyük bir rol oynuyordu.
Karalar Beldesinde 9 adet Minibüs bulunuyor.Bu minibüsler Kooperatiflere üyedir. Bu minibüsler Sabah yedide Nusaybin, Midyat, İdile ilçelerine yolcu taşırlar. Saat 16.00 da köye dönüş yaparlar.
Beldenin coğrafi konumu nedeniyle Karayolu kenarında bulunması, komşu ilçeleriyle, şehirler arası taşımacılığa rahat ulaşılabilir bir konuma sahiptir.
İdil-Midyat- Oyalı (İpek yolu) karayolu 24 saat ulaşıma açık olması nedeniyle, beldeye her saatte ulaşılabilir. Şehirler arası yolcular genelde Midyat ilçesini tercih ederek beldeye ulaşıyorlar.
Eğitim
Karalar Beldesinde 1960 yıllından beri ilkokul var. Belde’de İlköğretim ve Anaokul bulunuyor. Karalar ilköğretim okulunda 300 yakın öğrenci eğitim alıyor. Okul, öğrencilerin eğitimine kapasite olarak yeterli değildir. Beldeye yeni bir ilk okul yapılması proje aşamasındadır. İlköğretim okulunda 13 öğretmen eğitim veriyor. Belde halkı çocukların eğitimine önem veriyor. Kız ve erkek ayrımı yapmadan çocuklar okula gönderiliyor. Lise çağına gelenler ise İdil ve Midyat da ki liselere gönderiliyor. Beldede Lise olmadığı için, kız çocuklar ilçedeki liselere gönderilmiyor.
Karalar beldesinde Anaokul iki sene önce eğitime açıldı. Ana okulda 50 öğrenci eğitim görüyor.
Tarım ve Hayvancılık
İdilin coğrafyası Tarım ve Hayvancılığa çok elverişli. İdil bu konumu nedeniyle komşu ilçelerden daha şanslıdır.Bu Şansı Karalar beldesi ve Komşu Köyler idile bahşetmiştir. Karalar beldesi, idillin Batıda tarım alanlarının bitiği, dağlık ve ormanın başladığı sınırdadır. Karalar Beldesinin Tarıma elverişli arazisi yok denecek kadar azdır. İdil ilçesinde, hayvancılığın rahat yapılabilecek coğrafyası en çok elverişli alan karalar beldesinde bulunuyor.
Karalar Beldesinde 15 bin Küçük baş hayvan, 3 Bin büyükbaş hayvan bulunuyor. Karalar beldesi hayvancılığın memleketi sayılır. Hılbıs(Kurtuluş Köyü), Derik, Doran(Sare Köyü) Hayvancılık için en ideal yerlerdir. Bu mezralar doğal konumları nedeniyle Göçerler için vazgeçilmez coğrafyadır. Bölgede gelişen olaylar nedeniyle buralar geçici olarak yerleşime yasak bölgeler oldular. Belli bir süreye kadar bölge hayvancılığa kapalı kaldı. Mezralarda, barınma yönünde büyük ve geniş mağaralar bulunuyor. Bölgede sık meşe ağaçların bulunması nedeniyle, hayvancılık için doğal yerlerdir.
Sosyal Yaşam
Karalar Beldesinde Sosyal Yaşam Sabah ve Akşam vakitlerinde hareketli olur.
Sabah saat 06.30 da hayat başlıyor. Bu saten önce hayvanlarını dışarıya salan köylüler, hayvanlarla birlikte beldenin sokaklarında sel olurlar. Hayvanlar dışarı saldıktan sonra ikinci hareket evin içinde başlar. Okula gidecek çocuklara kahvaltı hazırlanır. Çocuklar yataklarından uyandırılır, kahvaltıya otururlar.. Kahvaltıyı faslı bitikten sonra, çocuklar okula, Büyükler, ilçeye gitmek için köyün minibüsüne doğru hareket ederler. Bayanlar tandır için hamur yoğurur. Seher vakti sağdığı sütü; yoğurt veya peynir için hazırlar.Süte maya çalarlar.
Beldenin eski evleri iki oda bir salon tipindedir. Delikli beyaz taşlardan yapılan evler insanı kendine çeken mistik bir havası var. Evlerin avluları genellikle yüksek beyaz delikli taşlardan yapılmış. Avlu duvarını üzerinde asma ağacın kurumuş dalları, yada meşe ağacın kesilmiş dalları düzgün bir şekilde konulmuş. Asma ağacın dalları, Beyaz delikli taşların üzerinden sokağa dökülerek güzel bir görüntü oluşturuyor. Bu görüntüler karalar beldesine özgü sokaklar ortaya çıkarıyor.
Mayalanan yoğurt veya peynir bir gün sonra ilçede satılarak beldeye para olarak dönüyor. Yoğurt ve peynirin yolculuğu minibüste ayrı bir hikaye. Beldede saat 18.00 hareketlilik tekrar başlar. İdile ve Midyat’a giden yolcular, doğaya otlanmak için çıkan hayvanlar, okula giden çocukların eve dönüşü en geç bu saate olur. Asma dalların döküldüğü sokaklarda hayat dolu dolu hareketlenir. Hayvanlar, karayolunun aşağısındaki biriken su göledinde, su içtikten sonra sokaklara yönelirler. Sokakların başında insanlar hayvanlarını beklerler. Hayvanlarını eve getiren insanlar sokakları adeta işkal ederler. Sokakta top oynayan çocuklar kenara çekilerek hayvanlara yol verirler.
Beyaz delikli taşlardan oluşan avlulara, ahenkli olan kuru Asma ağacının dallarının güzelliğine, tahta kapılar eşlik ederek bu güzelliği pekiştiriyor. Dışardan baktığın zaman çok güzel bir tablo oluşturuyor.
Her avluda, avluda yer yoksa sokakta muhakkak bir tandır bulunuyor. Karalar Beldesinin Evlerinin özelikleri; Beyaz delikli taş veya tuğladan yapılıyor. Misafir odası, avluda tandır ve hayvan barınağı,yüksek avlu, avluların üzerinde çalılar bulunması köylere özgü bir mimari olmuş durumdadır. Bu tip evlerde, yaşama devam edilir.
İlçeden gelen yolcular, minibüsten alışverişte aldıklarını indirirken, evden yardıma gelenler ayrı bir kalabalık oluşturur. Heyecanla herkes alınan eşyaları evlere taşırlar. Akşam sohbetlerinde ilçeden gelen haberler, beldedeki haberler konuşulur. Beldedeki sohbetler saat 24.00 kadar devam eder.
Ekonomi
Beldenin etrafındaki araziler, genelde geniş kayalar kaplı olduğu için, ekilen arazi yok denecek kadar azdır. Arazinin geniş kayalarla kaplı olmasını meşe ağaçları daha çok sever. Bu sevgiden dolayı olacak ki meşe ağacı her tarafta biti vermiş. Etrafta meşe fidanından oluşan orman geniş bir alanı kaplıyor. Tarım alanları olmayanca belde halkı hayvancılıkla ilgileniyor. Karalar Beldesinin 120 km Habur sınır kapısına yakın olması itibariyle, halkın bir kısmı kamyonculuğa yönelmiş. Beldedeki hayvan sayısı 30 binin üzerinde olduğu söyleniyor. Habur sınır kapısında çalışan araba sayısı 100 üzerindedir. Hayvancılık ve kamyonculuk belirli bir kesimin geçim ve ekonomi kaynağıdır.
Avrupa’ya göç edenler, Türkiye’nin başka şehirlerine yerleşen aileler beldede bulanan ailelerine, ekonomik destek verdiği belirtiliyor.
Beldeden mevsimlik işçilik, ailelerin geçim kaynağının temel taşı durumundadır. Yazın fındık toplamaya, Akdeniz ilerine turizm sektöründe çalışamaya giden gençler, büyük metropollerde, inşaat sektörlerinde çalışan gençlerde hesaba katınca, belde mevsimlik iş nedeniyle adeta boşalıyor. Beldenin ekonomisi; Hayvancılık, mevsimlik işçilik, habur sınır kapısında çalışan kamyonlar beldenin ekonomisini oluşturuyor.
Karalar beldesi(Araban) idil ilçesinin en büyük beldesidir. Güneşe karşı oturmuş yerleşim konumuyla, gün boyu güneşle yüz yüzedir.Etrafındaki tepeler, meşe ağaçları,Taş evleri, güzel sokakları, Sokakları oyun alanlarına çeviren çocuklarıyla çok şirin bir beldemizdir… akşam sohbetleri için birbirine misafir olan arabanlılar, sohbete horoz sesine kadar devam ederler.

Category:
Community