Direkli Nahiyesi

Yıldızeli-Direkli Nahiyesi, köy videoları ve fotoğraflar.

Tarihçe:
Direkli köyünün ilk kuruluş tarihi kesin bilinmemekle beraber köy yaşlılarının söylentilerine göre 18. yüzyılın ilk çeğreğinde kurulmuştur.Avşar boyundandırlar. Sultan II.Abdülhamit dönemine kadar idari yapılanmada köy statüsünde iken Abdülhamit döneminde nahiyelerin kurulmasıyla birlikte nahiye olmuştur. 1320(1902) tarihli umumi devlet salnamesinde Yenihan(Yıldızeli) kazasına bağlı üç nahiyeden(diğerleri Çırçır ve Belcik) biridir. Yine aynı salnamede verilen bilgilere göre 1902'de Direkli nahiyesine 27 köy bağlı bulunmaktadır.
Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. En çok yetiştirilen tarım ürünleri Buğday, yulaf, arpa, şeker pancarı ve mercimektir.
Köyde üç adet pınar mevcuttur. Evlere 1981 yılında şebeke suyu bağlanmıştır. Köyde 1990'lı yıllarda 110 yaşında vefat etmiş Kore Savaşı Gazimiz "Ömer keleş" yaşamıştır.

Gelenek, görenek:
Düğünler 3 gün sürer, düğünlerde cumartesi günü yemek yenir, gençler düğün odasında oyunlar oynar.

Yöresel Yemekler:
Köyün sivas yöresine ve kendi kültürüne has yemek kültürü bulunmaktadır.
Hingel : Oklava ile açılmış hamurun kare şeklinde küçük parçalar halinde kesilerek içine patates, kıyma, peynir konulmak suretiyle üçgen şeklini alacak şekilde kapatılıp suda haşlandıktan sonra bol tereyağı ile soslanması ile elde edilen yemek türüdür. Genellikle Sivas ve Tokat yörelerinde yaygın olarak yapılır.
Kömbe : Mayalı veya mayasız yoğurulmuş hamurun baklava inceliğinde açılarak bol yağlı olarak ateşte veya fırında pişilmesinden elde edilen bir börek türüdür.
Herle : Domates salçası ve yağla yapılmış soslu çorba üzerine kavrulmuş un (şekersiz helva) konulması ile yapılan bir çorba türüdür.
Telceli, Çökelekli, Yuvarlama : İçine pancar, telce, peynir, çökelek, patates vb. konularak yapılmış yarım ay şeklinde bir gözleme türüdür.
İçli Köfte : Bulgurun ıslatılıp yuvarlatıldıktan sonra içine patates, peynir veya kıyma konulmuş halde haşlanarak kızartılmış halidir.
Diğer : Ayran Aşı, Mıhlama, Katmer,çörek,oğma(yufka ekmeğin tereyağında kızartılması),fedik(taze buğday kaynatması) Sulu Köfte, Dal Turşusu (Şeker pancarı sapından yapılmaktadır), Domatesli Bulgur Pilavı, Madımak Çorbası, Düğün Çorbası(9 Çeşit üzümden yapılmaktadır. Bayramların ve düğünlerin değişmez menüsüdür), Kazan Karası Sarması (Yöreye has "kazan karası" denilen bitkiden yapılmaktadır), Evelik Dolması(Yöreye has yetişen "evelik" adı verilen bitkilerin yapraklarından yapılmaktadır).

Coğrafya:
Sivas iline 40 km, Yıldızeli ilçesine 25 km uzaklıktadır.

Ulaşım:
Karadeniz Bölgesini Akdeniz Bölgesinine bağlayan D851 Karayolu köyün topraklarından geçmektedir.Köyün il ve ilçe merkezleri arasındaki ulaşımı karayolu ile yapılmaktadır. Ulaşım özel sektöre ait minibüslerle yapılır. Son yıllarda artan taşıt sayısı ulaşımın daha kolay yapılmasında etkili olmuştur. Köye yaklaşık 20 km olan demiryolu ulaşımı ise eski önemini yitirmiştir.

Nüfus:
2000 yılı resmi verilerine göre belde nüfusu 2119 kişidir. Fakat bu sayı şu an oldukça düşmüş vaziyettedir.

Köyde bir ilkokul ve birde ortaokul bulunmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Tags:
Borough,Masonry Contractor,Public & Government Service
Category:
Borough