Manisa kebabı Gülcemal'de yenir.
https://www.instagram.com/gulcemal1957/
Manisa kebabı Osmanlı döneminde, Halep’ten gelip şehre yerleşen usta tarafından yapılmıştır. Yanında yetiştirdiği İbrahim Usta tarafından yaygın hale gelmiştir. Kalfa ve çırak yetiştiren İbrahim Usta, yaptığı demir şişe sarılmış köftenin adını da Manisa Kebabı koyarak isimlendirmiş. Arap ve Osmanlı kültürü karışımı bu kebap, zaman içerisinde bu şehirle bütünleşmiş ve seneler boyu yetişen ustalar bugünlere kadar devam ettirmişlerdir.
Dana ve kuzu karışımı kıyma, hiç bir baharat kullanılmadan; sadece tuz ilave edilerek demir şişlere sarılıyor. Direk kömür ateşinde pişiriliyor ve o an hazırlanan tereyağlanmış ve ufak parçalara bölünmüş özel pide üzerine yerleştirilerek kızdırılmış tereyağı dökülüp üstüne sumak,domates,biber ilavesi ile servis yapılıyor. Arzuya göre, istenirse yoğurtlusu da yapılıyor. Yanında kıyılmış soğan,mevsimine göre turp ikram ediliyor. Kebabın yanında isteğe göre içecek olarak ayran, kola, üzüm suyu, şalgam suyu tavsiye ediliyor. Ustamızın yaptığı damla sakızlı sütlaç hem hafif hem de lezzetli. Bir çok ünlü siyasetçi ve sanatçının geldiği mekanımıza yolunuz düşerse, mutlaka uğrayın. Şimdiden afiyet olsun.
Mekanımızda halen eskinin kalaylı bakır tabaklarlada servis yapılıyor ve bu gelenek yüzyıldır devam ediyor. Tabii bunun sebebi de, kabın sıcaklığını yemek boyunca muhafaza etmesi, sıcak olan pidelerin ve tereyağın aynı ısıda kalmasının temini için kullanılıyor.
Özel bilgi: Sumak, Manisa’nın dağlarında da yetişiyor. Bitki olarak çitlenbik benzeri, meyveleri Ekim ayına kadar yeşilken daha sonraları kızıl renk alıyor ve sert olduğu için dövülerek kullanılıyor. Latince ismi (folıa rhoıs corıarıae), % 4 oranında tanen ihtiva ediyor. Kebaplarda lezzet verici olarak da kullanılıyor.Damla sakızı Çeşme ve Sakız Adasında yetişen ağaçlardan temin ediliyor. Damla sakızının mide rahatsızlıklarına iyi geldi uzmanlarca tespit edilmiştir.