Harran Üniversitesi Ekonomi Kulübü (Harran University Economics Society)

"HARRAN ÜNİVERSTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ" Bünyesinde her yıl faliyette bulunan SOSYAL bir kulüptür.

KULÜP YÖNETİM KURULU
KULÜP BAŞKANI
ABDULLAH LAVENT
(ÖĞR.NO:101004057 İİBF İŞLETME -4)
SAYMAN
ŞÜHEDA ŞAHİN
(ÖĞR.NO:111003064 İİBF İKTİSAT-2)
RAPORTÖR
YAZMAN
RAMAZAN KAYAKSU
(ÖĞR.NO:111003069 İİBF İKTİSAT-2)

KULÜP DENETİM KURULU
RAMAZAN OK
(ÖĞR.NO:111005042 İİBF KAMU YÖNETİMİ-2)
YAŞAR BEKİROĞLU
(ÖĞR.NO:101006062 İİBF MALİYE-3)
BİŞAR KAMASI
(ÖĞR.NO:111004043 İİBF İŞLETME-2)
RIDVAN ERDEM
(ÖĞR.NO:101008004 İİBF İŞLETME-3)

"HARRAN ÜNİVERSTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ" Bünyesinde her yıl faliyette bulunan SOSYAL bir kulüptür.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ
EKONOMİ KULÜBÜ TÜZÜĞÜ
G E N E L H Ü K Ü M L E R
KULÜBÜN ADI, MERKEZİ VE KURULUŞU
MADDE 1. Kulübün adı “Harran Üniversitesi Ekonomi Kulübü ve kısa adı “HEK”dir.
“Harran Üniversitesi Kültürel ve Sosyal Faaliyetler Yönergesi uyarınca ",
Harran Üniversitesi İ.İ.B.F adresinde kurulmuştur.
KULÜBÜN AMACI VE ÇALIŞMALARI
MADDE 2. Harran Üniversitesi Ekonomi Kulübü’nün amacı;ekonomi bilimi ile birlikte tüm sosyal bilimler dallarında “Harran Üniversitesi” öğrencilerini, sosyal-kültürel ve akademik etkinliklerle birbirine yaklaştırmak, bilgi birikimini hızlandırmak ve kültür düzeyini yükseltmek için etkinlikler düzenlemek, öğrencilerin mesleki açıdan geleceğe yönelik akademik, sosyal ve hukuki sorunlarını çözecek ve iş bulma olanaklarını arttıracak çalışmalar yapmaktır.
Ayrıca “Harran Üniversitesi” öğrencileriyle, bu alanda çalışan kuruluşların her türlü platformda tanıtımı için yapılan çalışmalara destek vermek ve bu çalışmaların içinde yer almak “Harran Üniversitesi Ekonomi Kulübü’nün” nün amaçları arasındadır.
Tüm bunlarla birlikte üniversitemizde bulunan kulüplerle işbirliği içinde olmak ve beraber çalışmalar yapabilmek için oluşturulan kulüpler kuruluna her türlü katkıda bulunmak HEK’in önde gelen amaçları arasındadır.
Bu amaçları gerçekleştirmek için şu çalışmalar yapılır.
a.Öğrenme ve uygulama için toplantı,konferans,seminer,kurs,sergi,yazışma,gezi gibi çalışmalar yapmak,
b.Kulüp amaçlarının gerçekleştirilmesi, haber ve bilgi iletişiminin sağlanması için bülten gibi yayınlar hazırlanması, internette Web Sayfası oluşturulması, kitap ve dergi edinilerek bir kitaplık kurulması için çalışamalar yapmak.
c.Sosyal amaçlı gezi,yemek ve çay gibi toplantılar düzenlenmesi
d.Sosyal bilimler dalında,öğrenciler arası araştırmaları özendirici etkinlikler düzenlemek.
KULÜBE ÜYE OLMA-ÜYELİK HAKLARI
MADDE 3. Harran Üniversitesi öğrencisi olan herkes üniversite bünyesinde kurulan ekonomi Kulübü’ne üye olabilirler. Üye olmak için kulüp tüzüğünü Kabul eden bir dilekçe ile kulüp yönetim kuruluna başvurur, Yönetim Kurulu’nun kararı ile ve giriş aidatını ödeyerek asıl üyeliğe Kabul edilir.
Bir öğrenci birden fazla kulübe üye olabilir, ancak birden fazla Yönetim ve Denetleme Kurulunda yer alamaz.
Disiplin cezası almış olan öğrenciler üye olamazlar.
Üyeler, Kulüp Yönetim Kurulu tarafından saptanmış olan Kulüp üyelik ödentisini Nisan ayı sonuna kadar ödemek zorundadırlar.
ONURSAL(FAHRİ) ÜYELİK
MADDE 4. H.Ü mezunları, üniversiteden ayrılmış öğretim elemanları ve diğer personeli, üniversite ve kulübe önemli katkıda bulunmuş olanlar Kulüp Yönetim Kararı ile onursal üye olabilirler. Onursal üyeler kulüp organlarında görev alamazlar ve oy kullanamazlar. Bunun dışında kulüp etkinliklerinde görev alabilirler.
ÜYELİKTEN AYRILMA VE ÇIKARILMA
MADDE 5. Kulüpten ayrılmak isteyenler Yönetim kuruluna dilekçe ile baş vururlar ve varsa borçlarını öderler. Yönetim Kurulu’nun bu konuda alacağı karardan itibaren üyelerin kulüp ile ilişkileri kesilir. Öğrenci üyelerin öğrencilikle ilişkilerinin kesilmesi kulüp üyeliğinin kendiliğinden sona erdirir.
MADDE 6. Kulüp yıllık ödentisinin Nisan ayı sonuna kadar vermeyenler, tüzüğe uymayanlar ve kulüp çalışmalarının yürütülmesini zorlaştıranlar Yönetim Kurulu’nun gerekçeli önerisi ve komisyon yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılabilirler. Ödenti borcunu yerine getirmeyenler Genel Kurul’da oy kullanamazlar.
Kulüp üyeliğini sürdürmesinde sakınca görülenlerin ve disiplin cezası alanların üyelikleri komisyon yönetim kurulunun kararıyla erer bu şekilde sona erenler, diğer kulüplerde üye olarak kalamazlar ve üye olamazlar. Ancak komisyon yönetim kurulun başvurması ve komisyonun incelemesi sonrası verilecek karar ile hakları tekrar iade edilir.
MADDE 7. Kulüpten ayrılan ve çıkanlar kulüp çalışmaları ve varlığı üzerinde hak ileri süremezler.
KULÜBÜN ORGANLARI
MADDE 8. Öğrenci kulüplerinin organları Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kuruludur, Danışmandır.
GENEL KURUL
MADDE 9. Kulübün asıl üyelerinden oluşan genel kurul her yıl Mayıs Ayı içinde toplanır. Geçerli bir nedenin gösterilmesi halinde komisyon yönetim Kurulu’nun onayı ile en fazla bir aya kadar erteleme yapılabilir.
Genel Kurul toplantısının yukarıda belirtilen sürelerde yapılmaması halinde kulüp çalışmasına komisyon yönetim Kurulu’nun önerisi üzerine Rektörlükçe son verilebilir. Bu şekilde kurul tarafından çalışmasına son verilen kulüp yöneticilerinin daha sonra başka bir kulüp kuruculuğu için girişimciler kurulu listesinde bulunmasına veya başka bir kulübün organlarında görev almasına engel olma hususunda komisyon yönetim Kurulu’nun takdir yetkisi bulunmaktadır.
Genel Kurul toplantısının gündemi, yeri ve saati en geç 15 gün önce komisyon yönetim Kurulu’na ve SKS saire başkanlığına yazı ile bildirilir ve üniversite içinde üyelerin görebileceği yerlere duyuru ile asılır. Bu bildirim ve duyuruda, çoğunluk sağlanamaması durumunda ikinci toplantının yeri ve zamanı da belirtilir.
komisyon yönetim Kurulu’nun yetki vereceği bir üyesi Genel Kurulu izler ve hazırladığı raporu komisyon yönetim Kurulu’na sunar.
Ekonomi Kulübü, Genel Kurul toplantısında kulüp organlarına seçilen üyelerin listesini toplantı tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde yazılı olarak bildirirler.
MADDE 10. Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu veya komisyon yönetim Kurulu’nun gerekli gördüğü durumlarda ve üyelerin 1/3’nün yazılı başvurusu üzerine ve ayrıca Yönetim Kurulu üye sayısının 4’ün altına düştüğünde olağanüstü olarak toplanır. Olağanüstü toplantı çağrısı bir ay içinde Yönetim Kurulu’nca yerine getirilmezse Genel Kurul, komisyon yönetim Kurulu toplar.
MADDE 11. Genel Kurul’da toplantı yeter sayısı üye tam sayısının yarısından bir fazlasıdır. İlk toplantıda yetersayı sağlanamazsa bir hafta sonar yapılacak ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak Genel Kurula katılacak üye sayısı Yönetim ve Denetleme Kurulu asil üyeleri sayısı toplamının iki katından az olamaz.
MADDE 12. Genel Kurul toplantısına katılacak üyeler,Yönetim Kurulu’nca düzenlenmiş listeleri imzalayarak toplantı yerine girerler. Çoğunluğun saptandığı tutanakla saptanır.
Bir başkan ve iki üye ile divan kurulu oluşturulur. Her üye sadece adına oy kullanabilir. Yetkili kurulların seçimi gizli oy ve açık sayım ile, kararların alınması açık oylama ile yapılır. Genel Kurul toplantısında gündemde yer alan konular görüşülür. Ancak Genel Kurul toplantısında hazır bulunan üyelerin 1/3’nün görüşülmesini istediği konular oylama sonucu ele alınır.
MADDE 13. Genel Kurulun başlıca görev ve yetkileri kulüp organlarının seçilmesi, Yönetim ve Denetleme Kurulu raporlarının görüşülmesi ve onaylanması, gerektiği takdirde tüzüğün değiştirilmesi, bütçenin onaylanması, giriş ve üyelik ödentisinin belirlenmesi, gerekirse kolların kurulması,ana hatlarıyla çalışmaların programlanması ve Yönetim Kuruluna görev verilmesidir.
YÖNETİM KURULU
MADDE 14. Yönetim kurulu,Genel Kurul’ca seçilen 5 üyeden oluşur. Ayrıca 3 yedek üye seçilir. Yönetim Kurulu ilk toplantısında görev paylaşımı yaparak kendi içinden başkan, başkan yardımcısı, sekreter ve sayman seçer. Kulübün kuruluşunda, ilk Genel Kurul toplantısına kadar komisyon yönetim Kurulu,bir geçici Başkan seçer. Bunu genel Kurulun kendi arasından bir geçici Yönetim Kurulu seçmesi izler.
MADDE 15. Yönetim Kurulu en az dört üye ile toplanır. Toplantılara kulüp başkanı, onun katılmaması halinde ise başkan yardımcısı başkanlık eder. Yedek üyeler de toplantılara katılabilir. Ancak oy hakları yoktur. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşit çıkması halinde başkan oyu iki oy sayılır. Geçerli özrü olmaksızın üst üste üç kez toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyeliğinden ayrılmış sayılır ve yerine ilk yedek üye alınır. Yönetim Kurulu üye sayısı dördün altına düşerse olağanüstü genel kurur yapılarak seçimler yenilenir.
MADDE 16. Kulübün temsili başkan, başkan yardımcısı veya yönetim kurulunun görevlendireceği üye veya üyelerce yapılır. Yönetim Kurulu genel kurul kararlarını uygular, kulüp tüzüğünde belirtilmiş olan amaçlar doğrultusunda kararlar alır ve yürütür. Çalışma raporu ve bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunar. Kol veya komisyonların başkanlarını belirler, çalışmalarını denetler ve yazılı rapor verilmesini isteyebilir. Kulübün geliri ve giderlerinden, demirbaş eşyalardan ve tüm çalışmalardan genel kurula ve komisyon yönetim Kurulu’na karşı sorumludur.
MADDE 17. Yönetim Kurulu, Danışman tarafından onaylanmış olan geçmiş yıla ait faaliyet raporu ve mali bilanço ile gelecek yıla ait faaliyet programı ve bütçe taslağını her yıl haziran ayının ilk yarısı içinde komisyon yönetim Kuruluna sunmak zorundadır. Yönetim Kurulu her toplantıda tutanak düzenler, komisyon yönetim Kurulu tarafından istendiği zaman ibraz edilir. Yönetim Kurulu bu maddede belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde Kulüp faaliyetleri komisyon yönetim Kurulu tarafından bir sure dondurulabilir.
MADDE 18. Yönetim Kurulu; kulüp üyelerinin 2/3 çoğunluğunun oyları ile görevden alınabilir.
DENETLEME KURULU
MADDE 19. Denetleme Kurulu, Genel Kurulca seçilen üç asil ev üç yedek üyeden oluşur. Kurul kendi içinden başkan seçer. Denetleme Kurulu kulübün gelir ve giderlerini,tutulması zorunlu defterlerini, demirbaş eşyanın durumunu inceler ve Yönetim Kurulunun çalışmalarını denetler. Hazırladığı raporları yazılı olarak Genel Kurula ve komisyon yönetim Kuruluna o yılın Genel Kurulu öncesi sunar.
MADDE 20. Denetleme Kurulu başkanın çağrısı üzerine toplanır. Geçerli özrü olmadan üst üste iki toplantıya katılmayan üye Denetleme Kurulundan ayrılmış sayılır. Yerine ilk yedek üye alınır.
KOMİSYON YÖNETİM KURUL ÜYELİĞİ
MADDE 21. Komisyon yönetim kurul üyeleri kulüp başkanlarından oluşur. Kulüp başkanının bulunmadığı durumda kulübü başkan yardımcısı temsil eder. Kurul ayda en az bir kez toplanır.
MADDE 22. Ekonomi Kulübü’nün ana amacı tüzükte belirtilmiş olduğu faaliyet alanlarında üyelerine hizmet vermek ve olanak sağlamaktır. Ekonomi Kulübü bu doğrultudaki giderlerini karşılamak amacıyla gelir getiren faaliyetlerde bulunabilirler. Kulüp Yönetim Kurulu her yılın haziran ayının ilk yarısında, öngörüldüğü faaliyetlerin nitelik ve dökümünü bir faaliyet programı olarak ve bu programla ilişkili öngörülen gelir ve giderleri bir bütçe taslağı şeklinde Koordinasyon Kuruluna teslim eder. Bu program ve bütçe taslağında esas, giderlerin kulüp faaliyet alanı ile tutarlılık göstermesi ve gelirlerin ise, öngörülen giderleri karşılamak amacına yönelik olmasıdır. Aynı ay içinde gerçekleştirilen faaliyetlerin dökümü ve bunların mali bilançosu üniversite fonundan alınmış olan ve harcama belgelerinin kopyaları ile birlikte aynı şekilde komisyon yönetim Kurulu’na teslim etmek zorundadır. komisyon yönetim Kurulu bu taslak ve raporları inceler.
KULÜBÜN GELİRLERİ
MADDE 23. Kulübün gelirleri şunlardır.
a.Genel Kurulca,Koordinasyon Kurulunun belirlenmiş olan kulüp üyelik ödentisinin üst sınırından daha fazla olmamak üzere saptanan üyelik ödentisi,
b.Genel Kurulca belirlenen üyeliğe giriş ödentisi
c.Kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardım ve bağışlar,
d.Kulünün düzenleyeceği gösteri, yarışma, sergi, toplantı, temsil, konser ve yayın faaliyetlerinden elde edilecek gelirler,
e.Her yıl üniversite öğrenci Sosyal Hizmetler Bütçesinin ilgili harcama kalemine konulacak ödenek. Bu ödeneğin hangi kulüplere ne oranda sarf edileceği konusunda komisyon yönetim Kurulu.
MADDE 24. Kulüp Gelirleri, alındı belgesi ile toplanır. Belgeler Rektörlükçe verilir ve kulüp kaşesi ile damgalanır. Belgelerden ve gelir-gider defterlerinden sayman ve yönetim kurulu sorumludur.Kulüp adına bankada bir hesap açılır ve bu hesaptan para çekme danışman öğretim elemanının onayı ile kulüp başkanı,başkan yardımcısı ve saymandan en az ikisinin imzası ile mümkündür.
KULÜBÜN GİDERLERİ
MADDE 25. Kulübün giderleri şunlardır:
a.Kulüp çalışmalarının gerektirdiği demirbaşların alımı. Alınan demirbaşlar kulüp demirbaş defterine kaydedilir.
b.Kulüp çalışmalarının gerektirdiği tüketim malzemesinin alımı
c.Kulüp çalışmalarının yürütülmesi ve ilgili ulaşım ve organizasyon giderleri.
d.Kulüp çalışmalarda kullanılan alet, araç, malzeme vb. Eşyanın bakım ve onarım giderleri.
e.Çalışmaların gerektirdiği diğer giderler.
Kulüp giderleri kulübün amacına uygun olmalı ve fatura, makbuz veya tutanak ile belgelenmelidir. Yönetim Kurulunun belirleyeceği sınıra kadar giderlerde başkan yetkilidir. Ancak bu giderler ilk toplantıda yönetim kurulunun bilgisine sunulmalı karar defterine işlenmelidir. Bu sınır üzerindeki giderler yönetim kurulu kararı ile yapılır.
MADDE 26. Kulüp çalışmaları için üniversite Öğrenci Sosyal Hizmetler biriminden avans alınabilir. Avans Miktarı, Kulüp geliri ve çalışmalarına göre komisyon yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Bu avans kapatılmadan yeni avans istenemez.
EVRAK VE DEFTERLER
MADDE 27. Aşağıdaki belge ve defterlerin her kulüpte bulundurulması ve istenildiğinde ibraz edilmesi zorunludur.
-Üye Kayıt Defteri
Bu defterde üyelerin ismi, öğrenci numarası, fotoğrafı, üyelik kayıt tarihi, imzası ve ödenti makbuz numarası yer alacaktır. Üye kayıt defteri Koordinasyon Kurulunun onaylayacağı bir formattan olacaktır.
-Karar Defteri
-Demirbaş kayıtlarını içeren demirbaş eşya defteri
Yeni satın alınan ve/veya bağış şeklinde alınan eşya,satın alınmasından veya bağış şeklinde ise bağış tarihinden sonar en geç 15 gün içinde kulüp tarafından Üniversite Saymanlığı’na bildirmek ve eşya numarasını alarak bu deftere kaydetmek zorundadır.
-Üye aidat makbuzları
komisyon yönetim Kurulu’nun onaylayacağı bir formattaki bu makbuzlar, kulüp adını, üye isim ve öğrenci numarasını, ödeme tarihini, ödenti tutarını ve üye imzasını hem makbuzun kendisine, hem makbuz koçanında içermek zorundadır.
Kulübün yaptığı bütün giderlere ve elde ettiği bütün gelirlere ait fatura,fiş ve imzalı makbuz,sözleşme ve belgeler.
Ç E Ş İ T L İ H Ü K Ü M L E R
MADDE 28. Kulübün kapatılma yetkisi komisyon yönetim Kurulu’na aittir. Genel Kurulda kulübün kapatılmasının karar verilebilmesi için asil üyelerin en az üçte ikisinin hazır bulunması gerekir. Birinci toplantıda gerekli çoğunluk sağlanamazsa, aynı koşul ikinci toplantıda aranır. İkinci toplantıda da gerekli çoğunluk sağlanamazsa durum Kulüp danışmanı ve Genel Kurul gözlemcisi tarafından bir rapor halinde,en geç bir hafta içinde komisyon yönetim Kurulu bildirilir. Kapatma veya kapatılma durumunda kulübün parası ve mal varlığının ne olacağına Ders Dışı Koordinasyon Kurulu karar verir.
Ekonomi Kulübü asıl üye sayısının bir akademik yıl içerisinde %50 artış sağlayamazsa kulübün etkinlikleri dondurulabilir. İki yıl üstüste faaliyetleri dondurulan kulüp kapatılabilir.
MADDE 29. Kulüplerle ilgili her çeşit duyuru ve kararların öğrenciler ve üniversite personeli tarafından rahatlıkla izlenebilmesi için en az birer tane komisyon yönetim Kurulunda bulundurulur.
MADDE 30. Bu tüzük, ”KÜLTÜREL VE SOSYAL FAALİYETLER YÖNERGESİ”in tamamlayıcısıdır. Bu tüzükte ve adı geçen yönetmelikte hüküm bulunmayan durumlarda komisyon yönetim Kurulu ayrıca karar vermeye yetkilidir.

Tags:
College & University
Category:
College & University