Amaç; Hilvandaki Kale değer objektifleri halkımıza göstermek, Halkımızı haberdar etmek problemlere çözüm bulmak ve güzel yanlarıylada halkimızı eglendirmek
İlçe Adının Hikayesi
Hilvan’ın tarih öncesine ait yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bugünkü yerleşim 1820’de Karacurum (Karacurun) ismi ile göçer aşiretleri tarafından kurulmuştur. Bu dönemde köy meydanında bulunan kara dibek taşından dolayı da Karacurun ismi verilmiştir. Bu yerleşimin ardından çevredeki diğer aşiretler de gelerek buraya yerleşmiştir. Cumhuriyet döneminde Karacurun Siverek ilçesine bağlı olan Hoşin (Uluyazı) nahiyesine bağlı köy niteliğinde idi. Uluyazı nahiyesine göre daha çok gelişmiş, bazı köyler buraya bağlanmış ve bu nedenle de 1926 yılında Hilvan ismi ile Şanlıurfa ilinin ilçesi konumuna getirilmiştir.
İklimi - Bitki Örtüsü
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Şanlıurfa İline bağlı bir ilçe olan Hilvan, kuzeyinde Adıyaman ile Siverek, doğusunda yine Siverek, güneyinde Merkez ilçe, güneybatısında Bozova, batısında da Adıyaman ili ile çevrilidir. Şanlıurfa Platosunun kuzeydoğu kesiminde yer alan ilçe toprakları güneydoğudan batıya doğru gittikçe azalan dalgalı bir arazi yapısına sahiptir. İlçe topraklarını kuzeydeki doğal sınırı oluşturan Fırat Nehri ile Karacadağ’ın batı yamaçlarından kaynaklanan Çam Çayı ve küçük dereler sulamaktadır. Hilvan Ovasının bir bölümü Atatürk Baraj Gölü’nün suları altında kalmıştır. Şanlıurfa’ya 55 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.278 km2 olup, 2007 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre; toplam nüfusu 40.181’dir. İlçenin bitki örtüsü Step görünümündedir. Akarsu boylarında söğüt, kavak gibi ağaç toplulukları görülmektedir. Karasal İklimin hüküm sürdüğü ilçede, yazları kurak ve çok sıcak, kışları yağışlı ve kısmen ılıman geçer.
Genel Coğrafya ve Yeryüzü Şekilleri
Hilvan, Şanlıurfa ilinin en çok yağış alan ilçesidir. İlçede metrekareye düşen yıllık ortalama yağış miktarı 771.8 kg ´dır. İlçede, yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve yağışlı bir iklim yaşanmaktadır. Yıllık ısı ortalaması 18.2 derecedir. Hilvan, Şanlıurfa´nın 54 Km Kuzeyinde tipik bir Anadolu Kasabasıdır. İlçenin; güneyinde Şanlıurfa, güneybatısında Bozova, doğusunda ve kuzeyinde Siverek, batısında Fırat Göl Havzası bulunur. İlçe arazisinin yükseltisi güneydoğudan batıya doğru azalır. Bu sebeple hafif dalgalı bir plato görünümündedir. Hilvan ´ın deniz seviyesinden yüksekliği 600 m dir.
Ulaşım
Diyarbakır-Şanlıurfa duble karayolu üzerinde olan Hilvan, Şanlıurfa’ya 56, GAP Uluslararası Hava Limanı’na 17, Siverek’e 38, Diyarbakır’a 130, Viranşehir’e 140, Harran’a 94, Adıyaman’a 120, Atatürk Barajı gölüne 7 kilometre mesafe uzaklıktadır.
Hilvan 17 km.lik mesafe ile GAP Uluslararası Hava Limanı’na en yakın ilçe merkezidir.
Hilvan’ın güneyinde Şanlıurfa, Kuzey ve Kuzey doğusunda Siverek, Kuzey ve Batısında Atatürk Baraj Gölü, Güney batısında Bozova ilçesi bulunmaktadır.
Hilvan Seyahat Kooperatifine bağlı minibüsler, Şanlıurfa İl Merkezine her (20) dakikada bir hareket etmekte ve aynı şekilde Şanlıurfa Şehirlerarası Otobüs Terminalinden de her (20) dakikada bir Hilvan’a hareket etmekte olup, vatandaşlarımız İl Merkezi ve diğer illere rahatlıkla gidip gelebilmektedirler.
İlçe Ekonomisi ve Sanayisi
İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında, arpa, buğday, burçak, darı, fiğ, kenevir, mercimek, mısır, nohut, biber, bostan, soğan, sarımsak gelmektedir. Ayrıca çeltik, bakliyat sanayi bitkileri, Antep fıstığı, zeytin, karpuz, kavun, üzüm, narinciye ve sebze yetiştirilmektedir.
Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında olan Şanlıurfa ve ilçelerinde tarım üretimi sürekli artış göstermiştir. Hilvan’da sulama suyu sağlandıktan sonra pamuk üretimi önemli derecede artmıştır. Hayvancılık ilçe halkının bir diğer geçim kaynağı olup, dağlık ve engebeli kesimde sığır, koyun ve keçi yetiştirilir. Yağ, peynir, yün, deri, süt ve et üretilmektedir. İlçede sanayi kuruluşu olarak Toprak Mahsulleri Ofisinin siloları, yem fabrikası ve mercimek paketleme fabrikası bulunmaktadır.