Mardin Süryani Katolik Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi (Virgin Mary Church)

Meryem Ana Kilisesi (Katedrali) Tarihçesi

Mardin’in yegâne değerlerinden biri olan ve aynı zamanda Süryani Katolik Patrikhanesi Mardin’den taşınmadan evveline kadar Patrikhane Katedrali olarak kullanılmıştır.
Kilisenin kurucusu olan Mor İğnatios Antuan SIMHERİ 1854 yılında Roma’ya gider ve o dönemin Katolik Lideri Papa lX PİUS tarafından Süryani Katolik Antakya Kürsüsü Patriği olarak takdis eder.
Patrik Antuan SIMHERİ Roma dönüşü Vatikan’dan aldığı yardımlarla Sultan Abdülmecit zamanında aldığı ferman ile 1860’da Meryem Ana Kilisesi’nin temelini atar ve kilise 1890’da tamamlanıp açılışı yapılır. Buna benzer bilgiler Meryem Ana Kilisesinin Sokak kapısının üzerindeki Osmanlıca yazıtta da yer almaktadır.
Yazıtta şöyle geçer: “Yüce Allah’ın Kilisesi övgü dolu bir temelin üzerine inşa edilmiştir. Tekbir olan onu korusun. Bu Kilise Sultan Abdülmecit döneminde İnşaa edilmiştir. Onu İnşaa eden Mimar Patrik Antuan’ dır O çok mutlu Mimar Başıdır. Müminler için tarihte bir şereftir. Mutluluk’ la içeri giriniz, Rab’den isteyin size verilecektir”.
Meryem Ana Kilisesi’nin mimari özelliği, Mardin Merkezdeki en büyük kilise olarak kabul edilmesidir. Süryani Kilisesi olmasına rağmen hem Katolik hem de Ortodoks kültürünün etkileri yer almaktadır. Kilise’nin Gök kubbesini tutan 10 adet sütun mevcut, bu 10 sütun Allah’ın 10 emrini simgelemektedir.
Ayrıca Kilisenin Batı cephesinde bulunan Patrikhane Binası (Günümüzde Mardin Müzesi olarak kullanılmakta) Mor İgnatios Behnam BENNİ tarafından 1895 inşaa edilmiştir.

Tags:
Church,Religious Organization,Residence
Category:
Church