ÜRGÜP-KARACAÖREN
Karacaören Köyü İlçemizin doğusunda 4 km mesafede bulunmaktadır.Doğusunda Boyalı Ve Karain Batısında Ürgüp İlçesi Kuzeyinde Aksalur kasabası Güneyinde Mustafapaşa kasabası İle çevrili Topuz dağının eteğinde kurulmuştur.
Gecen Ay Boyalı Köyünü Tanıtmıştık Bu ay ise Karacaören Köyünün l anıtımı ile ilgili olacaktır.
Köyün yerleşimi Selçuklu dönemine dayanır Cami ve Köy mezarlığında bulunan taşlardaki Tarihe göre 1200 Yıllarında yerleşilmiştir.
Bir rivayete göre Konya yöresindeki Türklerden göçebe yaşayan Velid isimli bir Türk beyi Sürüleri Bahar gelince sürüleri ile Konya'dan gelip havalar ısındıkça Topuzdağı ve Erciyes yaylalarına Çıkmış Velid bey hastalanır artık sürülerinin peşinden gidemez olunca Topuzdağı eteği olan Bu dağın Eteğinde suyun başına yerleşerek burada kalır. Bir kabilede Köyün güney Doğusunda bulunan Diğer bir kavimde buraya gelerek yerleşirler. Adının Karacaviran (Karacaören) oluşu ise yerleşim yerinin üst Kısmı kara taşlar ve adeta bir viraneyi andırmasından dolayı Karaca viran olmuş sonradan viran adının Ören olarak değişmiştir. Köyün karşısında bulunan kale dağının tepesinde Rumlardan kalma kale yıkılarak köyün binalarında bu taşlar kullanılmıştır. Kurt deresi ile Kapılı mevkii çok eskiden kalma mağara ve kiliseler turistik değerdedir.
Köyün önemli geçim kaynağı yok denecek kadar azdır köylünün bir kısmı Ziraatla birlikte Hayvancılıkta yapılmakta ancak çok miktarda sulanabilir arazisi olmadığından köy halkı çoğu Adana Konya, Kayseri.Ankara ve Bursa'ya göç etmişler. Artık Doğduğumuz yer değil doyduğumuz yer vatan Olmuştur. 1930-1940 Yıllarında 870 Nüfusu olan Karacaören Köyü şimdi 300 Kişi kalmıştır.genelde yaşlılardan oluşan bir köy halini almıştır.Ürgüp-Kayseri Yolu Köyün içinden geçti isede Yetiştirilen ürünlerin taban fiyat ı olmadığından Köyün eski ismi olan Karacaviran durumuna gelmiştir.
Köyde Okul 1928 Yılında açılmış uzun yıllar öğretim yapılmış 1962 Yılında Halk Kütüphanesi bulunmaktadır.İlköğretim 8 yıla çıkması ile taşımalı eğitime geçilmiş Öğrenciler Ail Baran Numanoğlu İlköğretim okuluna Taşımalı olarak gelmektedir. Daha önceleri köy okulunda okuyup ta Yüksek okullarda okuyan ülkemizin çeşitli yerlerinde görev yapan bir çok Hukukçu,Doktor,Öğret-men ve subay görev yapmaktadır.
Köyde çeşitli Tandır yemekleri ve Tandır Ekmeği ile oldukça bol yemekler yapılmakta çok lezzetlidir,birde Üzüm çok yetişmekte bununla birlikte Pekmez Koftur ve cevizli Kedi bacağı (Cevizli Koftur) yaklaşık her evde yapılmaktadır. Köyde Ziraatın yanı sıra çeşitli Meyveler sebzeler yetişir. bunlar Üzüm,Elma.Ceviz.Armut,İğde ve patates,Soğan,Kıska,Biber,Salatalık,ve Lahana bolca yetişmektedir.
Köyde Yaşam Halen Devam Etmekledir.