Söğütlü Mahallesi

Samsun'un Terme lçesine bağlı şirin bir mahalle SÖĞÜTLÜ

Söğütlü beldesi, Aşağı ve Yukarı SÖĞÜTLÜ köylerinin 1996 yılında başlayan birleşme süreci sonrasında kurulmuştur. BELDE Statüsünü 1999 yılında almış ve aynı yıl yerel seçimlerine katılmıştır.
2014 Yerel seçimlerinden sonra Belde statüsünden mahalle statüsüne geçerek Terme ilçesine bağlanmıştır.



Orta söğütlü köyü ise köy halkının kendi istekleri sonucu bu birleşmenin dışında kaldı. Belde Aşağı ve Yukarı Sögütlünün ve de Aşağı Sögütlünün karşısındaki köy olan Müezzinler mahallesinin birleşmesi sonucu oluştu. Nüfusu 2.000'nin altındadır.

Buraya ilk yerlesimin dedelerimiz tarafindan 1800 yıllardan sonra olduğu rivayet edilmektedir. Burası karayolunun kıyısı olması nedeniyle kısa sürede gelişti ve merkez köy durumuna geldi, köylülerinde ortalama maddi gelir seviyesi yüksek, durumu en kötü olanın bile az cok bir ekilebilir ürün alabilecegi bir toprağı var. Cevre Köylerin ve köylülerin buluşma noktası konumundadır. Kahvelerin önündeki meydan insanlarin en yogun oldukları köylülerin buluşma noktasıdır.



Eskiden Aşağı ve Yukarı Söğütlü koylerine "GERFİ" denilmekteydi. Eskiden Orta Söğütlüde bulunan GARFU kalesinin ismi de, bu yerleşmeye atfen konulmuş olabilir. Söğütlü halkının doğudan gelip bu bölgeyi iskan tuttukları söylentisi de düşünülürse bu kelimenin yanlış olmadığı anlaşılır.



Söğütlü Beldesi, canayakın insanlariyla yeşilliğiyle temiz havasıyla, herkesin bulusma noktası olan kahveleriyle tarihiyle insana huzur veren ender yerlerden biridir. Yukari Sögütlü Müezzinler mahallesi Karacalı ve Beydinin ortak kullandıkları KOCA Kabristanlığının içinde bulunan ve Osmanlılar zamanında, 1800'lü yıllarda yaptırıldığı sanılan ahşap bir CAMİİ bulunmaktadır.



BU camii büyük mezarlığın içinde bulunuyor. Hala ibadete açık durumda yalnız mezarlık yakınında yerleşim olmadığından ve de cemaatinde olmaması nedeniyle yalnız cuma namazları, bayram namazları ifa ediliyor. Camii görülmeye değer içinde ve önünde namaz kılma alanı bulunan Ziyarete açık bir Tarihi Eserdir ve Kültür Bakanlığının koruması altındadır.



Ekonomi

Beldenin ekonomisi Tarım ve Hayvancılıktır.Beldenin toprakları SEBZECİLİK için çok elverişlidir. Pirinç ve Mısır ekimi çok yaygındır. Fındık tarımıda yapılmaktadır.



Coğrafya

Belde Termeye 7 km. Çarşambaya 14 km. Samsun'a 50km.'dir.



Nüfusu

Nüfusuna göre Termenin en küçük Beldesidir. Beldenin 2009 yılına göre; 1.578'dir.

2000 yılında; 2.036,

1990 yılında; 2.022,



Ayrıca Sögütlü beldesi icindeki simdiki adıyla Cumhuriyet mahallesi eski adıyla beldenin en büyük köyü olan Aşağı GERFİ Camiinin arkasında bulunan mezarlık işindeki AHŞAP iki katlı Camiide yine tarihi eser olup, Kültür Bakanliginin korumasi altindadir.



Halen ziyarete ve ibadete acik olan bu iki katli 1800 lü yillarda yapildigi sanilan ahsap camiimizde Kur'an kursu talebeleri okutulmakta, Bayram namazlarında ve Cenaze namazlarında ihtiyaç halinde camiiye ek olarak kullanılmaktadır.

Söğütlü beldesinde iki Kur'an Kursu, biri Aşağı gerfide diğeride yukari gerfide olmak üzere ,iki ilkokul biri assagi gerfide( 1964 yilinda egitim ögretime acilmis ) digeride yukari gerfide olmak üzere ve üç camiye; Eski Adı ile anılacak Olursa Aşağı Sögütlü,Yukari Sögütlü ve de Yukari Sögütlüye bagli Müezzinler mahallesi olmak üzere 3 mahalleye Sahiptir.



Muhittin Gürlerin belediye başkanlığı döneminde 15 derslikli bir İLK ÖĞRETİM OKULU yaptırılmış olup 2008-2009 ögretim yilinda egitim ögretime baslamıştır. 4 katlı ileride liseyide icine alacak bu büyük yatirim ILKÖGRETIM OKULU BELDENIN EN BÜYÜK KAZANCI OLMUSTUR.



AŞAĞI SÖGÜTLÜ sınırları içinde yani beldeye bağlı Cumhuriyet mahallesi içindeki Postane hizmet binasinın karsisindaki alana kurulan İlkögretim Okulu talebelerin hizmetine girmistir. Bu proje Samsun ili genelinde hatırı sayılır bir gelişim adımı olarak görülmektedir.



Beldenin ekonomik olarak diğer eski beldelere göre alım gücü yüksek sayılabilir. Yine Muhittin Gürlerin belediye başkanlığı döneminde beldeye yeni bir Saglik Ocağı hizmet binasi yaptırılmış olup beldemiz ve cevredeki 20 köy de aile hekimligi uygulamasiyla bu Saglık Ocagğına bağlanmıştır. İki katlı Saglık Ocağında her türlü muayene icin Doktorlar hazır bulunmaktadır ve mayıs 2009 ayı içerisinde ilgili kişilere sağlık hizmeti buradan verilmeye başlanmıştır.



Cumhuriyet, Hürriyet ve Adalet mahallesi olmak üzere üç Muhtarlık hizmet vermektedir. Beldede üç adet Ağaç biçme Atölyesi, iki adet Değirmen, 10 civarı Cay Ocağı, Demir doğrama, Ağaç dograma, hazır kapı ve pencere sistemleri üretimi, Hayvan yemligi satışı, Tarım Kredi Kooperatifi vardır. Ekmek fırını, İnternet Kafe, bir çok Bakkal ve Gıda Satış marketleri, Toptan Fındık alım-satım Magazası, Büyükbaş hayvancılık yapan hayvan Çiftlikleri, Bİr Kur'an Kursu,1 misafir konaklama evi,3 Adet Camii 1 Aile Sağlığı Merkezi, gencler icin yapılmış Karacınar mevkiinde büyük Futbol Sahası, köy içlerinde ziyaret edilebilecek dini mekanlar vardır. Ayrıca Siyasi partilerinde belde teşkilatları vardır.



Beldemizin Geçmişi ile ilgili elinde bilgi,resim ya da başka envanter bulunan kardeşimiz varsa bizlerle paylaşırsa çok daha iyi olacağı kanaatindeyiz.

Category:
Community