Tatkınık Köyü

Malatya, Arguvan, Tatkınık Köyü bilgilendirme ve paylaşım sayfasıdır.

TATKINIK KÖYÜ TARİHİ

Osmanlı Arşivleri

2 Tarih: 19/S /1304 (Hicrî) Dosya No:1378 Gömlek No:116 Fon Kodu: DH.MKT.
Hekimhan Nahiyesine bağlı köylerden Tatkınık, Memalenik, Baltacıbaşı, Çulhalı ve Köylü köylerinin Hasançelebi Nahiyesi'ne bağlanarak, Hacılar, Çaçan ve Mollaibrahimuşağı köylerinin de Hekimhan'da ibkasına karar verildiğinden ilgili muamelelerin ona göre yapılması.

Malatya ili Arguvan kazasının Tatkınık köyü. Köy, 10. ve 11. yüzyılda Türklerin Batı Türkistan’dan Anadolu’ya sürdürdükleri büyük Oğuz göçü döneminde Kınık boyundan bir oba tarafından kurulmuş.
1540’lı yıllardaki Osmanlı arşivlerinde TatlarKınığı adıyla yer almaktadır. Günümzde ise Tatkınık köyü olarak anılmaktadır.
Kınık Boyu (Kınıklar)
Selçuklu Hanedanının mensup olduğu Oğuz boyu. Yirmi dört Oğuz boyundan biridir. Üç-ok boylarındandır.
Kınıklar, Selçuklular'ın kuruluşunda ve Anadolu’nun fethinde büyük rol oynadılar. On üçüncü yüzyılda kalabalık bir kitle hâlinde Suriye’de bulunan Türkmen grubu arasında, Kınıklar da bulunuyordu. Diğer boylarla birlikte Kınıklar da, Memlûklar'ın yanında yer alarak Çukurova’nın fethine katıldılar. Çukurova’da, Ceyhan Irmağından Gâvur Dağına kadar uzanan bölgede ve bugünkü Osmaniye kazası ile Ceyhan kazasının bir kısım topraklarını içine alan bölgede yurt tuttular.

On dördüncü yüzyılın son yarısında, Memlûklarla araları açıldı. 1378’de üzerlerine gelen Memlûk ordusunu, diğer Üç-oklu Türkmenlerle beraber yendiler. Fakat Memlûklar, Üç-ok boyları arasına tefrika (bölünme) soktular. 1383’te Kınıklar, Yüreğirlere saldırdılar. Daha sonra, Kadı Burhâneddin’in ülkesinde kargaşalıklar çıkardılar. Bu hâdiselerden sonra, Kınıkların adı, siyasî sahnede gözükmez oldu.

Kınıklar, Osmanlı fethinin ilk yıllarında toprağa bağlandılar. On dokuzuncu yüzyıla kadar, Çukurova’da Kınık adını taşıyan bir kaza vardı. Muhtemelen, bugünkü Toprakkale, eski Kınık Kalesi olmalıdır. Kalenin kuzey doğusunda yer alan kasabada, 1522’de iki mahalle, 1547’de beş mahalle vardı. Ayrıca, kazaya yetmiş beş köy ve mezra bağlı idi. Kınık kasabası ve köyleri, 17. yüzyılda harap oldu. On altıncı yüzyılda Halep’te, Ankara’da ve Aydın’da Kınık boyuna mensup toplulukların yaşadığı bilinmektedir. On yedinci yüzyılda, Sivas’ta da bir Kınık cemaatinin mevcudiyeti görülmektedir. Bugün Anadolu’da, Kınık adını taşıyan pek çok köy kasaba vardır.

Tags:
Local Business
Category:
Local Business